za 26 oktober 2019

Hervormde kerk
Tijdstip:
 10:00 uur  - 17:00 uur

Op 27 oktober 1944 is het dorp Yerseke bevrijd door de Canadese Zesde Infanterie Brigade, ook bekend als het Fort Garry Regiment. De Hervormde Gemeente Yerseke wil graag stilstaan bij dit belangrijke feit. Op zaterdag 26 oktober is er een tentoonstelling in de Hervormde Kerk, van 10 tot 17 uur. Deze is gratis toegankelijk. Er zijn naast de vele foto's onder andere ook enkele destijds door Dirk Was beschilderde granaathulzen te zien, maar ook een speciaal door Johannes Kole gemaakte Nederlandse vlag voor de bevrijding van Yerseke en een doopjurkje gemaakt van parachutestof te bewonderen. Ook zal de verwoesting en wederopbouw van de Hervormde kerk belicht worden. Op 16 mei 1940 werd de toren beschoten, waarop deze en de het kerkgebouw in brand vlogen en gedeeltelijk instortte. Al vrij snel werd begonnen met de wederopbouw van de kerk. In 1948 kon de kerk weer in gebruik worden genomen. Groot inspirator en aanjager van de wederopbouw was de toenmalige predikant, ds. M. Bons die de wederopbouw helaas niet meer mee mocht maken nadat hij in 1943 plotseling overleed. Een gedenksteen in de consistorie van de Hervormde kerk herinnert daar nog aan. De toren zou later aan de beurt komen. Helaas is in de jaren '70 echter besloten om het restant van de toren af te breken en een dakruiter te plaatsen op het kerkgebouw. Van het Oosterscheldemuseum hebben we een maquette van de voormalige kerktoren in bruikleen gekregen. De toegang voor de tentoonstelling is gratis. Wees welkom!